
Conde de Cuba je prémiová značka kubánskeho rumu s bohatou históriou a tradíciou. Názov značky pochádza od významnej historickej osobnosti ostrova - Francisca Dionisia Vivesa y Planesa, ktorému kráľ Ferdinand VII. udelil titul "Conde de Cuba" (Gróf Kuby) v roku 1832.
Rum Conde de Cuba sa vyrába v malej dedinke Amancio Rodriguez v provincii Las Tunas na juhovýchode Kuby. Celý výrobný proces, od pestovania cukrovej trstiny až po plnenie do fliaš, prebieha na jednom mieste. Používa sa pritom autochtónna odroda cukrovej trstiny nazývaná "medialuna".Výroba rumu začína zberom a spracovaním cukrovej trstiny na melasu. Tá sa následne fermentuje pomocou vlastných kvasinkových kultúr destilérne. Destiluje sa v medených kolónových destilačných prístrojoch, čím sa získava ľahký rum a plný aguardiente. Tieto destiláty sa potom miešajú podľa tradičnej kubánskej metódy a zrejú v dubových sudoch.
V súčasnosti Conde de Cuba ponúka niekoľko variantov rumu:
-
Conde de Cuba Silver Dry - nezrejúci biely rum
-
Conde de Cuba 5 años - zrejúci 5 rokov
-
Conde de Cuba 7 años - zrejúci minimálne 7 rokov
-
Conde de Cuba 11 años - zrejúci minimálne 11 rokov
-
Conde de Cuba Elixir - rumový likér s prídavkom miestneho ovocia a korenín
Rumy Conde de Cuba sa vyznačujú jemnou, delikátnou chuťou typickou pre kubánske rumy. Chuťový profil zahŕňa tóny vanilky, karamelu, sušeného ovocia a dubového dreva.
Zaujímavosťou je, že destilérka, kde sa Conde de Cuba vyrába, sa volá "The Ron Sevilla Factory". Názov Sevilla odkazuje na slávne španielske prístavné mesto, ktoré bolo historicky úzko spojené s Kubou od koloniálnych čias.